Menu
Unilever Food Solutions » Home
  • Home
  • Inspiratie zi de zi
    • Inspiratie zi de zi
    • UFS Academy
    • Impreuna in perioada COVID-19
    • Trenduri
    • Bucatariile lumii
    • Evenimente
    • UniChef
    • Knorr Bulioane
    • Deserturi
    • Sustenabilitate
    • Fara gluten
    • Lipton
    • La drum cu Hellmann's
    • Sosuri de la A la Z
    • Knorr Condimente
  • Retete
  • Produse
    • Toate produsele
    • Ceai
    • Concentrate si Condimente profesionale pentru marinare si grill
    • Deserturi & Topping-uri
    • Grasimi pentru gatit si grasimi tartinabile
    • Pasta de tomate si rosii
    • Sosuri
    • Supe si Ingrediente speciale
  • Unichef
  • Despre noi
    • Autentifica-te
    • Contul meu
    • Iesi din cont
  • Contact
  • {query} in produse
  • {query} in retete
  • {query} in altele
toate
    • Ai uitat parola?

      Se conecteaza

      Va rugam asteptati…

    • Creaza cont
    • Contact
    • Contul meu
    • Contact
    • Iesi din cont
  1. Home
  2. Inspiratie zi de zi
  3. Impreuna in perioada COVID-19
  4. Protejarea profitului
  5. Invata termenii de specialitate
  1. Protejarea profitului
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Invata termenii de specialitate
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Invata termenii de specialitate
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Invata termenii de specialitate
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Invata termenii de specialitate
  • Impreuna in perioada COVID-19

Invata termenii de specialitate

Utilizeaza termenii potriviti pentru a calcula corect costurile alimentare.

 

In ceea ce priveste costul alimentelor, exista cativa termeni folositi frecvent, pe care trebuie sa ii cunosti. Acesti termeni includ Reteta Standard, DA sau Dupa Achizitionare, PC sau Portie Comestibila si GDS sau Gata de Servire. Intelegerea fiecaruia te va ajuta sa calculezi corect costurile alimentare.

Reteta standard

Reteta standard

  • Aceasta este o reteta care a fost incercata si testata, si s-a dovedit a fi constant buna. 
  • Se bazeaza pe standardele restaurantului atat in ceea ce priveste calitatea, cat si randamentul. 
  • Este documentata pe o bucata de hartie sau pe un card pentru a fi accesat usor de catre bucatari. Acest card trebuie laminat sau plasat intr-o folie transparenta pentru protectie.

DA (Dupa Achizitionare)

DA (Dupa Achizitionare)

  • Aceasta este starea unui produs sau a unui ingredient atunci cand a fost achizitionat sau livrat. DA se refera la forma, cost, greutate sau volum. De aici si termenii: formular DA, cost DA: greutate DA, sau volum DA.
  • De exemplu, leguma cumparata cu tulpina, radacina si frunze este sub forma de DA. Costa 10 lei cand l-ai cumparat. Acesta este costul DA. Cantareste 3 kg la achizitionare; aceasta este greutatea DA. Poate incapea in 6 cani de masurare; acesta este volumul DA.

PC (Portie Comestibila)

PC (Portie Comestibila)

  • PC este cantitatea de alimente/ingrediente utilizabile in prepararea felurilor de mancare, dupa indepartarea resturilor din forma originala DA.
  • Tinand cont de exemplul din DA. Sa presupunem ca numai frunzele pot fi folosite si tulpinile si radacinile trebuie aruncate. Frunzele ramase sunt ceea ce numim PC.

Gata de Servit (GDS)

Gata de Servit (GDS)

Acesta difera de PC si se refera la cantitatea de mancare servita clientilor dupa gatit. Exista doua tipuri de greutati GDS:

  1. Greutatea GDS este mai mica decat greutatea PC atunci cand umiditatea din alimente se pierde in timpul gatitului. De exemplu, friptura de vita pierde din umiditate dupa ce este gatita la cuptor. 
  2. Greutatea GDS este mai mare decat greutatea PC cand apa este absorbita in timpul gatirii. De exemplu, pastele uscate absorb apa in timpul fierberii.

  • Exemple: DA si PC

    Vezi mai jos diferenta dintre DA si PC.

    Exemplu DA

    Exemplu PC
    Greutatea DA a unui peste este de 350 g.

    Greutatea DA a pastelor este de 1 kg. Greutatea PC a pastelor uscate este de 1 kg.

    Resturile de la eviscerare (cap, coada, piele si oase) este de 80 g.

    In timpul gatirii, pastele absorb apa.

    Greutatea PC a pestelui, taiat file, este de 270 g (350 g - 80 g).

    Greutatea GDS a pastelor este de 2.5 kg.

  • Exemple: GDS

    Iata doua exemple pentru a intelege GDS mai bine pe baza exemplului de peste din DA si PC.

    Exemplul 1

    Exemplul 2
    Nu uita, greutatea PC a pestelui este de 270 grame.

    Greutatea PC a pastelor uscate este de 1 kg.

    In timpul gatitului, cantitate din peste se pierde.

    In timpul gatitului, pastele vor absorbi apa.

    Cantareste pestele.

    Cantareste pastele.

    Greutatea GDS a pestelui dupa gatire este de 220 grame. Greutatea GDS a pastelor dupa gatire este de 2.5 kg.

Articole recomandate

    • Protejarea profitului
    Retete standard si cum le scalezi
    • Protejarea profitului
    Costul alimentelor

Ce vei obține

  • Acces către cursuri gratuite pentru bucătari
  • Rețete și ponturi de la chefi din întreaga lume
  • Cele mai recente trenduri culinare
CREEAZĂ CONT
Ai deja cont? Intră aici
  • Home
  • Inspiratie zi de zi
  • Retete
  • Produse
  • Unichef
  • Despre noi
  • Aboneaza-te la newsletter
  • Selectati tara
  • Please Recycle
  • Termeni legali
  • Informare de confidentialitate
  • Informare privind modulele cookie
  • Harta site-ului
Aboneaza-te la newsletterul nostru si afla ultimele noutati!

Aboneaza-te acum si te vei bucura de retete, trenduri internationale si multe alte noutati!

Ne gasesti pe...
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
  • Unichef Unichef
Unilever Food Solutions » Home

© 2021 Unilever Food Solutions | Toate drepturile rezervate

Unilever Food Solutions » Home

Instaleaza aplicatia pe iPhone-ul tau Instaleaza aplicatia pe iPad-ul tau Instaleaza aplicatia pe telefonul tau Android Instaleaza aplicatia pe telefonul tau Windows

Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start. Apasa pe iconita de share de mai jos si alege adauga la ecranul de start.

x