Jord Althuizen este un binecunoscut maestru bucatar al gratarului din Olanda, care a invatat arta gratarului in timp ce calatorea in Statele Unite ale Americii. El impartaseste cateva sfaturi vitale:

Inspirat de un duel al gratarului in Colorado, Jord Althuizen era determinat sa aduca cultura americana a gratarului in Olanda. Acum, el traversearaza tara cu camionul sau "Smokey Goodness"*, a participat un membru al juriului la nenumarate emisiuni de TV si radio, si lucreaza in prezent ca consultat in arta gratarului. 

1. AIDA

"Cand vine vorba de Streetfood, sunt un mare fan al modelului AIDA: Atentie, Interes, Dorinta si Actiune. In primul rand, trebuie sa atragi atentia oamenilor: potentialii clienti ar trebui sa inteleaga de la 20 de metri ce vinzi. Apoi, mentine interesul cu un meniu la un pret atractiv. Arta gratarului consta in crearea unei dorinte. Convinge-ti clientii cu tehnici de gatit corecte. Arata gratarul si ingredientele proaspete folosite. Toate aceste metode sunt cruciale pentru a stimula actiunea, pentru ca oamenii chiar sa cumpere mancarea ta."
 

2. Ia-ti timp

"De obicei ajungem intr-o locatie cu cel putin jumatate de zi inainte pentru a gati incet porcul si coastele, si pentru a realiza toate mise-en-place-urile. In acest mod putem oferi toata atentia gatitului. Cand alegi drumul cel scurt, autenticitatea va avea de suferit. "

3. Sistem etans

"Ca in orice restaurant, vei avea parte de momente bune si proaste. Construieste un sistem care iti permite sa administrezi momentele bune si sa eviti pierderile in momentele proaste. Foloseste-te de rezervele de timp. In cazul in care carnea de porc se termina inainte de a fi gata al doilea lot, am mereu impachetate cateva portii in plus in cuptor. Ofera un amestec de fripturi rapide si fripturi care necesita mult timp de gatire. Daca una din ele s-a vandut, ofera-le clientilor posibilitatea de a cumpara din cealalta. Asamblarea intregului preparat nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de secunde. De aceea, elimina cat mai multi pasi pasibil (coacerea painii, dressingul pentru salata de varza, condimentarea). O metoda de a minimiza pierderea este de a lucra cu o combinatie de produse gatite in casa si produse cumparate, cu un termen de valabilitate mai mare. De exemplu, folosesc maioneza Hellmann's si un mix de amestecuri aromate, gatite de mine si pastrate in pungi vidate. Compoturile care nu au fost utilizate pot fi pastrate pentru urmatorul eveniment."
 

4. Iesi in evidenta

"Gandeste-te la nevoile clientilor si ofera-le o varietate de produse, precum peste, pui, miel si porc. Tine cont de faptul ca oamenii tind sa manance mai putin zahar si mai putina sare, si ofera-le intotdeauna optiunea de fara gluten. O mancare de calitate incepe intotdeauna cu ingredient de calitete: nu subestima importanta painii si lucreaza, unde este posibil, cu ingrediente sustenabile, produse local."