Glutenul se gaseste in semintele multor cereale, pe care o persoana cu intoleranta la gluten nu le poate consuma. Clientii care nu pot consuma gluten pot avea intoleranta sau alergie la gluten. Cei care sunt intoleranti la gluten sufera de o boala autoimuna care determina o absorbtie necorespunzatoare a nutrientilor din alimente. Invata de la experti cum sa gatesti pentru clientii cu boala celiaca, chiar in bucataria ta!

Preparate fara gluten

00:00

Ca toate celelalte aspecte in bucatarie, munca, talentul si cunostintele sunt solutia pentru orice. La fel se intampla si cu glutenul. Descopera mai jos cateva principii si elemente de instruire si inspiratie ca sa-ti fie mai usor sa-ti intampini clientii care nu consuma gluten.

Intrucat cel mai mare risc este acela de contaminare incrucisata, evita acest lucru urmand aceste sfaturi de preparare a meniului Gluten Free.

Sfaturi pentru a sti cum sa gestionezi si sa lucrezi cu glutenul in afacerea ta 

  1. Tine ingredientele fara gluten separat de cele cu gluten 
  2. Asigura-te ca toate ingredientele sunt ambalate in recipiente etanse si etichetate in mod clar. Foloseste etichete sau recipiente colorate pentru a identifica produsele ce contin gluten, fata de celelalte 
  3. Pastreaza produsele cu gluten sub cele fara gluten 
  4. Verifica la intervale regulate riscul de contaminare si pregateste planuri in eventualitatea unei varsari accidentale
  5. Instruieste-ti angajatii si informeaza-i despre schimbarile din bucatarie
  6. Intotdeauna curata zona de lucru si ustensilele
  7. Pregateste mai intai produsele pentru celiaci
  8. Spala-te pe maini si schimba-ti sortul si uniforma cand gatesti fara gluten 
  9. Foloseste un gratar sau o zona de gratar anume pentru mancarea fara gluten
  10. Foloseste un prajitor anume pentru painea fara gluten
  11. Foloseste o tigaie separata pentru preparatele fara gluten 
  12. Foloseste perii si ulei pentru ungerea tavilor, separat de celelalte si eticheteaza in mod clar 
  13. Nu utiliza aceeasi lingura pentru servirea preparatelor cu si fara gluten
  14. Nu pune paine sau crutoane din paine in supe si salate
  15. Nu utiliza la masa aceleasi farfurii cu unt pentru preparatele fara gluten, acestea pot fi contaminate de firimiturile de paine
Descarca brosura Gluten Free!

Descarca brosura Gluten Free!

Poti obtine si tu preparate fara gluten in bucataria aglomerata a restaurantului tau. Descopera sfaturile din brosura noastra!

Completeaza cu datele tale si apoi verifica adresa de e-mail

Gaseste restaurantul la care lucrezi folosind algoritmul Google. Iti va usura completarea.