Menu

 

Sistemul HACCP pentru analiza riscurilor si punctelor critice de control, te ajuta sa revizuiesti modul in care gestionezi alimentele si iti arata care sunt procedurile de verificare, pentru a te asigura ca preparatele sunt sigure pentru consum. Este un sistem stiintific recunoscut la nivel international, care este folosit tot mai mult alaturi de Codul alimentar.

Elaborarea unui plan HACCP pentru afacerea ta, te va ajuta sa identifici si sa monitorizezi proprietatile biologice, chimice si fizice ce reprezinta un pericol pentru alimente. Este o metoda de preventie, mai degraba, decat una de corectare si este un instrument eficient de gestionare a riscurilor.

Exista 7 principii care trebuie respectate pentru a avea un plan HACCP eficient:

1. Inventarierea tuturor pericolelor potentiale, de exemplu: temperatura puiului la livrare.

2. Seteaza punctele critice de control, de exemplu: temperatura de depozitare a puiului.

3. Da fiecarui punct critic de control limite, de exemplu: puiul trebuie pastrat intre 0°C si 4°C.

4. Determina actiunile corective pentru fiecare punct de control critic, de exemplu: nivelul critic este monitorizat prin masurarea temperaturii camerei reci o data pe saptamana citind afisajul digital si o data pe saptamana masurand temperatura puiului cu un termometru calibrat. Aceste masuratori sunt trecute pe o lista de inregistrare a temperaturii.

5. Verificare si validare, exemplu: daca temperatura de pastrare a puiului trece de 4°C, atunci puiul trebuie pregatit in ziua respectiva.

6. Determina cum sunt monitorizate punctele critice de control, de exemplu: listele de inregistrare cu temperaturile de pastrare a alimentelor sunt verificate in fiecare luna. 

7. Pastreaza documentatiile si inregistrarile, de exemplu: listele de inregistrare a temperaturii vor fi salvate si arhivate timp de cel putin un an.

Home
Produse
Retete
Inspiratie
Menu