In bucataria moldoveneasca, preparatele au in componenta lor, de obicei, carne de pasare si de peste, dar si carnea de porc, vaca si vanat. Legumele, laptele, ouale si branzeturile vin in completarea preparatelor specifice regiunii. In completarea gustului vin condimentele, ierburi aromatice proaspete sau uscate, precum mararul, patrunjelul, cimbrul, usturoiul, leusteanul si ardeiul iute.

Masa principala moldoveneasca incepe cu o ciorba acrita cu bors si dreasa cu smantana si oua. Urmeaza felul principal, dietetic datorita tehnicii de gatire si combinatiei dintre alimente. Dulciurile sunt realizate din aluaturi cu diferite umpluturi din legume, fructe si branzeturi. 

Cele mai populare preparate moldovenesti sunt: alivenci, racitura de pasare, piftia de porc, borsul moldovenesc, saramura de peste, sarmalele, pasca moldoveneasca, poale-n brau, placintele cu dovleac, mere, branza, varza, etc. Sarmalele moldovenesti, din carte tocata, se gatesc infasurate intr-o foaie de varza, cate 8-10 la un loc.

Tu ai in meniu vreun preparat moldovenesc?

Sursa: "Bucataria romaneasca", Ion Negrea si Florea Busca, Editor NERA Bucuresti, 1997