Bucataria munteneasca a primit de-a lungul vremii numeroase influente care au definit modul in care combinam alimentele in ziua de astazi. Preparatele muntenesti se caracterizeaza prin diversitate, ingeniozitate si delicatete, cu influente grecesti, orientale, frantuzesti si italienesti.
Aceasta bucatarie foloseste un sortiment variat de carne, legume, peste, lapte, paste fainoase si fructe. Primul fel de mancare, ciorba, se prepara din carne de pasare si de vaca, dar si din legume. Se acreste cu bors si se condimenteaza cu leaustean pentru o savoare inedita. Sosurile se prepara cu rosii proaspete vara si bulion pe timp de iarna. Salatele se amesteca cu maioneza si legume proaspete sau fierte, impreuna cu fructe, oua si branzeturi.
Cele mai apreciate preparate specifice bucatariei muntenesti sunt: ciorba de burta, ciorbele din carne de vaca, sarmalele cu mamaliguta, mititei, fripturile pe gratar, iar la desert budinci din paste fainoase, placinte si papanasi.

Bucataria din Dobrogea se remarca prin influente de tip oriental, cu preparate gustoase pregatite cu mult untdelemn, unt si margarina. Pestele, carnea de oaie si vanatul predomina in aceasta bucatarie, dar si carnea de pasare, vaca si porc. Ciorbele se prepara din carne de peste sau legume, si se acresc cu bors sau zeama de varza. Sosurile au la baza pasta de rosii, si se obtin de regula din legume inabusite cu faina dizolvata in apa si stinse cu supa de oase.
Dintre mancarurile specifice acestei zone, amintim: ciorbele pescaresti, ciorba de burta, marinatele din peste, saramurile de peste, carnatii de oaie, musacaua si dulciurile cu stafide si rahat.
Sursa: "Bucataria romaneasca", Ion Negrea si Florea Busca, Editor NERA Bucuresti, 1997