Influenta majora a bucatariei din Transilvania este cea austro-ungara, cu preparate grase, condimentate si foarte savuroase, pe baza de carne de porc. Alaturi de carne se folosesc legumele, zarzavaturile, laptele si branzeturile. 

Condimentul specific regiunii este tarhonul, care se foloseste in special la ciorbe, acrite cu otet sau cu zeama de varza, si drese cu galbenus de ou si smantana. La obtinerea preparatelor se foloseste untura de porc si rantasul obtinut din ceapa si faina putin rumenita. Sosurile sunt albe sau condimentate cu boia de ardei, pentru un plus de culoare. 

Cele mai renumite preparate din Transilvania sunt: balmus, bulz, supa de chimen, ciorba de carne cu tarhon, gulas, papricas, langosi. 

Asemanatoare bucatariei din Transilvania, bucataria banateana primeste influente austro-ungare, dar si influente ale bucatariei grecesti, italienesti si franceze. Preparatele au in componenta lor in special carne de porc, cu legume prajite si inabusite in untura si ulei, cu sosuri din faina si condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei si chimen. 

Ciorbele se acresc cu lamaie, se condimenteaza cu tarhon si se imbunatatesc cu smantana. Sosurile se obtin cu rantas din faina incinsa stinsa cu supa de oase sau de zarzavat. Sarmalele din Banat se prepara din carne tocata cu satarul, si au o dimensiune mult mai mare comparativ cu cele specifice Moldovei. Se foloseste mult carnea de porc, vaca, pasare si mai putin pestele. 

Cele mai populare preparate banatene sunt: zacusca, ciorba de vitel, sarmalele, ceapa umpluta, mancarea banateana cu carne de porc.

Sursa: "Bucataria romaneasca", Ion Negrea si Florea Busca, Editor NERA Bucuresti, 1997

Home
Produse
Retete
Inspiratie
Menu