Depozitarea alimentelor in restaurant este esentiala pentru sanatatea si siguranta alimentara. Numerosi factori pot afecta calitatea alimentelor, cum ar fi spatiul propriu de depozitare, livrarea si igiena personala a personalului. Asigura siguranta clientilor tai, citeste sfaturile de mai jos si imbunatateste operatiunile din restaurantului tau!

Sfat #1: Temperatura de livrare

Sfat #1: Temperatura de livrare

Cand primesti produse proaspete, masoara temperatura fiecarui ingredient. Daca temperatura nu este cea corecta, numarul bacteriilor poate creste mai repede. Suna furnizorul si returneaza produsele.

Sfat #2: Chimicale toxice

Sfat #2: Chimicale toxice

Pastreaza chimicalele toxice si produsele de curatenie departe de alimente. Nu depozita niciodata substante periculoase deasupra alimentelor.

Sfat #3: Depozitare la nivelul podelei

Sfat #3: Depozitare la nivelul podelei

Nu depozita cutii pe podea, ci pe o platforma sau un raft ridicat. Podeaua este o sursa de bacterii.

Tip 4: Spatiul de depozitare

Tip 4: Spatiul de depozitare

Asigura-te ca spatiul de depozitare si produsele sunt curate si igienizate. Zona de depozitare trebuie inchisa pentru a o pastra uscata si ferita de daunatori.

Tip 5:  FIFO / First-In First-Out (Primul intrat, primul iesit)

Tip 5: FIFO / First-In First-Out (Primul intrat, primul iesit)

Cand depozitezi alimentele, trebuie sa folosesti sistemul FIFO / First-In First-Out (Primul intrat, Primul Iesit).  Metoda FIFO spune ca, atunci cand un restaurant primeste o livrare, produsele alimentare primite vor fi depozitate in spatele celor deja existente in depozit. Aceasta metoda asigura utilizarea mai intai a alimentelor cu termen redus de valabilitate.

Sfat #6: Etichetarea

Sfat #6: Etichetarea

Dupa ce pregatesti mancarea, nu uita sa adaugi data de preparare (adauga etichete: numele preparatului, data de preparare).

Sfat #7: Depoziteaza carnea sub alte alimente

Sfat #7: Depoziteaza carnea sub alte alimente

Carnea trebuie intotdeauna depozitata sub alte produse alimentare, pentru a preveni contaminarea incrucisata dintre sucurile de la carne si alte produse alimentare.

Sfat #8: Tine cont de temperatura

Sfat #8: Tine cont de temperatura

Urmeaza reglementarile privind temperatura de depozitare a alimentelor pentru a te asigura ca alimentele tale sunt intotdeauna depozitate la temperaturi optime. Astfel, asiguri prospetimea si previi contaminarea alimentelor.

Tabel pentru depozitarea alimentelor in restaurant

  • CATEGORIE

    TEMPERATURA RECOMANDATA DE DEPOZITARE

    Alimente perisabile in congelator, cum ar fi carnea

    -18 C°

    Alimente perisabile in frigider, cum ar fi pestele si carnea

    0 - 7C°

    Alimente uscate, cum ar fi orezul sau pastele

    16 - 21C°

    Alimente perisabile in frigider, cum ar fi fructele si legumele

    2 - 7C°

    Alimente perisabile in frigider, cum ar fi lactatele

    2 - 7C°

Descarca gratuit etichete pentru frigider

Descarca gratuit etichete pentru frigider

Foloseste etichetele pentru a depozita corect alimentele in frigider. Imprima etichetele pe autocolant ca sa le poti lipi pe recipiente!

Descarca acum