Siguranta alimentara in industria HoReCa a fost intotdeauna un subiect important. Cu toate acestea siguranta alimentara este o abilitate solicitata de toti profesionistii din industrie, avand in vedere ca in ultimii ani au aparut tot mai multe alergii alimentare, boli transmise de alimente si riscuri de contaminare in randul consumatorilor. In acest ghid vei gasi cele mai noi sfaturi si reglementari cu privire la siguranta alimentara in restaurant, cum ar fi lista de verificare pentru depozitarea alimentelor, ghiduri HACCP si multe altele. 

Sfat #1: Asigura-te ca tii cont de igiena personala!

Sfat #1: Asigura-te ca tii cont de igiena personala!

Siguranta alimentara incepe cu o igiena personala buna. Igiena personala este adesea cauza multor cazuri de toxiinfectii alimentare, cu toate acestea, ea tinde sa fie deprioritizata atunci cand vine vorba de siguranta alimentara. Observa si monitorizeaza igiena personala a echipei tale pentru a preveni contaminarea alimentelor.  

Sfat #2: Asigura-te ca restaurantul tau foloseste o lista de verificare pentru curatenie

Sfat #2: Asigura-te ca restaurantul tau foloseste o lista de verificare pentru curatenie

Foloseste lista de verificare pentru curatenia in restaurant si in bucatarie.

Sfat #3: Fii la curent cu cele mai comune alergii alimentare

Sfat #3: Fii la curent cu cele mai comune alergii alimentare

Alimentele de mai jos sunt cunoscute drept cele mai grave alimente care provoaca reactii alergice. Chiar si cele mai mici urme ale acestor ingrediente pot provoca incidente fatale pentru consumatori, cu repercusiuni grave pentru afacerile in domeniul alimentar. In Marea Britanie, personalul unui restaurant a fost condamnat recent la 6 ani de inchisoare pentru ca nu a respectat normele de siguranta alimentara.  

Sfat #4: Foloseste o lista de verificare pentru alergenii alimentari

Sfat #4: Foloseste o lista de verificare pentru alergenii alimentari

Se estimeaza ca 2-4% dintre adulti, si 6% dintre copii sufera acum de un anumit tip de alergie alimentara. Astfel, poate fi dificil sa creezi preparate potrivite pentru clientii cu alergii alimentare. Ghidul de mai jos a fost special conceput cu sfaturi practice pentru a raspunde nevoilor alimentare ale acestor clienti si pentru a le oferi informatiile de care au nevoie pentru a lua alegeri informate. Foloseste lista de verificare a alergenilor pentru a gestiona nevoile alimentare ale clientilor tai.

Sfat #5 Asigura-te ca tu si echipa ta cunoasteti ultimele recomandari cu privire la depozitarea alimentelor in restaurant

Sfat #5 Asigura-te ca tu si echipa ta cunoasteti ultimele recomandari cu privire la depozitarea alimentelor in restaurant

Depozitarea alimentelor joaca un rol esential in practicile de siguranta alimentara. Fiecare restaurant are responsibilitate de a-si depozita ingredientele intr-un mod corect, fie ca este vorba de camera frigorifica sau camera intunecata. Depozitarea depinde de tipul de aliment, dar toate alimentele trebuie pastrate intr-un mediu sigur si curat.  

Sfat #6: Minimizeaza riscul contaminarii incrucisate

Sfat #6: Minimizeaza riscul contaminarii incrucisate

Contaminarea incrucisata este un pericol major pentru siguranta alimentara in bucatarie si este esential sa te asiguri ca toate riscurile de infectie sunt prevenite. Contaminarea incrucisata poate aparea in diverse moduri:

  • De la oameni la mancare;
  • De la mancare la mancare;
  • De la produse chimicale la mancare.

Foloseste acesta sfaturi despre cum sa previi contaminarea incrucisata a alimentelor!

Sfat #7 Tine cont de normele de siguranta HACCP

Sfat #7 Tine cont de normele de siguranta HACCP

Ca bucatar, vrei sa fii sigur ca mancarea pe care o pregatesti este gustoasa, hranitoare si mai ales sigura. Daca masurile de siguranta alimentara sunt gestionate gresit, risti sa pui in pericol atat sanatatea clientilor, cat si reputatia restaurantului. Elaboreaza un plan HACCP pentru locatia ta si identifica si monitorizeaza pericolele transmise biologic, chimic sau fizic. Acest plan este preventiv si reactiv, si este un instrument eficient de gestionare a riscurilor. Descarca de aici planurile de igienizare!

Sfat #8: Cunoaste cele mai comune locuri cu risc din restaurant

Sfat #8: Cunoaste cele mai comune locuri cu risc din restaurant

Daca iti cunosti bucatari si cele mai comune puncte cu risc din locatie poti sa asiguri sanatatea atat angajatilor, cat si clientilor. Vezi care sunt cele mai comune locuri cu risc din restaurant! Descarca de aici lista de verificare si foloseste-o impreuna cu echipa ta.